Recensie
Myriam Everard en Ulla Jansz (red.). De minotaurus onzer zeden. Multatuli als heraut van het feminisme. 2010 Aksant.
Multatuli was een feminist. In de stroom aan literatuur over de grote schrijver is daar tot nu toe weinig aandacht aan besteed. Ook in de geschiedenis van de vrouwenbeweging is Multatuli's rol als feministisch inspirator onderbelicht gebleven. Een eerdere, vluchtige, analyse van zijn rol had zelfs als conclusie dat zijn maatschappelijke impact wat betreft 'de vrouwenkwestie' gering was, omdat hij daarin te veel zijn tijd vooruit was geweest.1 Buiten een kleine, radicale, kring zou zijn stem geen weerklank gevonden hebben. Deze nieuwe bundel wil dit beeld bijstellen door een zestal vooraanstaande 'multatuliaanse feministen' te portretteren en te plaatsen in een netwerk van geestverwanten. Het levert een overzicht op dat smaakt naar meer.
Recensie
Christa Anbeek. Overlevingskunst. Leven met de dood van een dierbare. Kampen: Ten Have 2010.
Het verlies van haar partner Paul die, enigszins achterop geraakt bij een bergwandeling in Spanje, niet meer kwam opdagen en aan een hartstilstand overleden bleek, was de aanleiding voor het schrijven van Overlevingskunst: 'Die avond kwam ik alleen in het hotel aan. Paul, met wie ik negen jaar lang lief en leed deelde, had de prachtige wandeling op deze uitgelezen zomerdag niet overleefd' (p.10). Deze confrontatie met de plotselinge dood van een beminde is voor Christa Anbeek aanleiding te gaan zoeken naar 'een antwoord op de dood'.
Recensie
De liefde en de vrijheid, natuurlijk1. Dagboek van Frederike van Uildriks (1854-1919), bezorgd, ingeleid en geannoteerd door Mineke Bosch. Hilversum: Verloren 2010.
De laatste jaren is Frederike van Uildriks (1854-1919) veel in de belangstelling geweest. Zo heeft ze haar eigen website, zijn er exposities rondom haar georganiseerd en is het mogelijk stadswandelingen door Groningen te maken in haar voetsporen. Sinds 1998 is over haar gepubliceerd door Mineke Bosch, Lucy Bosch en Eddy ter Braak, de laatste gaf tevens een selectie uit van haar werken. Als kroonstuk is er nu de uitgave van het dagboek van Van Uildriks, de bron die aan de publicaties ten grondslag lag.
Inhoudsopgave
3 Ten geleide ? Caroline Suransky & Sybrandt van Keulen
De onderbuik van Nederland
6 De onderbuik van Nederland ? Martien Schreurs & Pascal Leuvenink
16 Emotioneel burgerschap. Over de politiek van hoofd, hart en onderbuik ? Dick Pels
23 Maar jij moet het zelf doen! Interview met Ahmed Marcouch ? Pascal Leuvenink &
Martien Schreurs
29 Democratie versterken ? Joris Voorhoeve
Onderzoek
35 Onbehagen onder een kwetsbare groep in Amsterdam ? Abdelilah Ljamai
Interview
49 ‘De vorming tot politiek bewust mens is op de achtergrond geraakt’. Interview met
48 Lodewijk de Waal over ‘dikke-ikken’, gebrek aan nuance en de wittebroodsweken van
Rutte I ? Marlijn Dingshoff
Theorie
55 Het dilemma van democratisch burgerschap ? James Tully
Column
71 En ik, en ik en ik… ? Karen Vintges
Geluiden uit de praktijk
42 De deurbel en brievenbus als vijand. Twee Humanitas-coördinatoren bij de thuisadministratie
over bureaucratie, incassobureaus en zelfredzaamheid ? Robin Knibbe &
Elise van Alphen
74 De kracht van levenskunst. Omgaan met ernstige psychiatrisch zieke familieleden ?
Dick Kleinlugtenbelt & Didier Rammers
Dit nummer van het Tijdschrift voor Humanistiek opent met het thema 'De onderbuik van Nederland'. In het eerste inleidende artikel zetten Martien Schreurs en Pascal Leuvenink onomwonden hun visie op dit onderwerp uiteen en bespreken zij de belangrijkste standpunten van de sprekers die op 8 juni 2010 deelnamen aan een gelijknamig symposium op de Universiteit voor Humanistiek. Drie van deze sprekers zijn bereid gevonden hun bijdrage verder uit te werken ten behoeve van dit nummer. Bij de term 'onderbuik', zo betoogt Dick Pels, denken we bijna automatisch aan verkeerde emoties, maar emotie kan ook de sleutel zijn tot goed burgerschap. Emoties zijn lang niet zo blind als gedacht. Deze visie vormt de opmaat tot zijn opvatting van wat hij een 'gevoelsmatige of emotionele democratie' noemt. In de volgende bijdrage blikt Ahmed Marcouch terug op een tijd waarin 'het stellen van de norm' is verwaarloosd. Hij meent dat het doorgeschoten individualisme doorbroken moet worden en vertelt over zijn politieke ideeën als PVDA Kamerlid. Hij is optimistisch en ziet lichtpunten, juist vanuit een hoek waar veel Nederlanders het niet verwachten: moslims die in allerlei vormen de moderniteit omarmen. Ter afsluiting van dit dossier werpt Joris Voorhoeve een geheel
ander licht op de zaak: vrijwel alle gekozen volksvertegenwoordigers - en niet alleen de rechtse populisten - zijn gericht op het krijgen van aandacht van de kiezer. Ze durven niet te spreken over de harde waarheid van mondiale problemen, zoals armoede en honger, overbevolking, het veel te hoge gebruik van fossiele energie met klimaatverandering als gevolg, het te hoge verbruik van metalen en mineralen, de economische concurrentie met snelgroeiende landen als China en India. De partijendemocratie wendt zich stelselmatig af van dergelijke problemen en daarom pleit Voorhoeve voor de ontwikkeling van een meritocratische steunbeer van wetenschappelijke adviesraden.