Walter Benjamin (cultuurfilosoof, 1892-1940) zou gezegd hebben dat alle werkelijk grote boeken óf een genre creëren óf een genre vernietigen - en voor 'werkelijke grote boeken' kan ook worden gelezen: werkelijk grote schrijvers. Michel Houellebecq kan worden aangemerkt als de schepper van inktzwarte tragisch-humanistische literatuur, waarin het eindige leven vol lijden het waard is 'tot de laatste druppel te worden leeggedronken'. En dat 'waard zijn' heeft ondertonen van ironie, nihilisme, tragiek, sarcasme en onverbiddelijkheid. Dat dan weer wel.
Zijn romans, zoals Elementaire deeltjes, Platform en De kaart en het gebied zijn bij verschijnen schockerende gebeurtenissen. En ook onlangs weer.
Houellebecq's nieuwst boek Onderworpen (' Soumission') speelt zich af in het Frankrijk van 2022, waar de Moslimbroederschap de verkiezingen wint en het land Islamitisch maakt. Het boek vertelt ons hoe profijtelijk het is om je tot de islam te bekeren in een gelijkgeschakelde samenleving. Of dat goed is of niet, mag de lezer van Houellebecq zelf uitmaken. Onderworpen is een meesterlijke satire, consequent tot het bittere einde; het is grappig en geestrijk, en geschreven met het onaangedane gezicht van de droogkomiek. Houellebecq is de John Cleese van de literatuur.