Leven in Ecodorp Boekel. Interview met Ronald Hazelzet

Leven in Ecodorp Boekel. Interview met Ronald Hazelzet

Productgroep Waardenwerk 2024 97
3,90
Gratis voor abonnees.

Omschrijving

Dit keer zijn we voor het interview voor ‘Waardevolle praktijken’ op bezoek bij Ronald Hazelzet, bewoner van Ecodorp Boekel. Ronald hebben we leren kennen op een van de inspiratiebijeenkomsten van Waardenwerk. Bij zijn kennismaking aldaar vertelde hij dat hij woont in Ecodorp Boekel. Dat triggerde ons: wat is een ecodorp, en vooral: hoe is het om daar te leven? Duurzaam leven in verbinding met elkaar en de natuur, waar het volgens hem om gaat in het ecodorp, raakt direct ook aan de waarden van Waardenwerk. Op een regenachtige middag in april zijn we enthousiast ontvangen door Ronald, hij leidt ons rond in het ecodorp en staat ons graag te woord. Onderstaand gaan we eerst in op de achtergrond van Ecodorp Boekel en wat het inhoudt. Vervolgens komt het interview aan de orde, waarin we met name ingaan op het leven en samenleven (gemeenschap) in het ecodorp.

Ecodorp Boekel
GEN (Global Ecovillage Network) definieert een ecodorp aldus: ‘een burgerinitiatief van een gemeenschap die bewust ontworpen is door gezamenlijke participatieve processen in alle vier de dimensies van duurzaamheid (sociaal, ecologisch, economisch en cultuur), met als doel de sociale en natuurlijke omgeving te regeneren’. Momenteel zijn er meer dan 70 initiatieven voor ecodorpen in Nederland.
Ecodorp Boekel ligt aan de rand van het dorp Boekel. De slogan van het ecodorp is: ‘Een inspirerend voorbeeld voor duurzaam leven in verbinding.’ Initiatiefnemers zijn Ad Vlems en Monique Vissers. Zij werden zich steeds bewuster van de klimaatproblematiek en toen in 2008 hun zoon werd geboren, wilden ze daadwerkelijk actie ondernemen voor een duurzame toekomst en een inspirerend voorbeeld worden voor duurzaam leven. Een oproep via internet leverde veel reacties op van mensen die daaraan wilden meewerken. Gaandeweg is zo het plan ontwikkeld voor Ecodorp Boekel.

De visie van Ecodorp Boekel kent vijf aspecten:
• Integraal holistisch leven: in verbondenheid leven, waarbij het voorzien in levensonderhoud, ontspanning, leren, zorg, en aandacht voor elkaar verweven zijn.
• Verantwoordelijkheid: vanuit vrijheid de verantwoordelijkheid nemen voor de kwaliteit van je eigen leven.
• Gemeenschapsvorming: samen meer bereiken, dan we kunnen bereiken als individuen.
• Duurzaamheid: zorgen voor de aarde en haar geschenken in dankbaarheid ontvangen en in harmonie leven met alles wat leeft.
• Persoonlijke groei: je persoonlijke levensmissie ontdekken en deze tot uitdrukking brengen.

Het ecodorp wil waar mogelijk zelfvoorzienend zijn. Op alle Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties heeft het ecodorp doelen geformuleerd, waarvoor kleinschalig oplossingen worden gezocht. Het ecodorp is een proeftuin voor technologische innovaties. Er is een eigen, innovatieve energievoorziening (warmteaccu gevoed door zonnepanelen) en een watervoorziening (helofytenfilter met rietbed). De woningen zijn gebouwd met natuurlijke materialen. Voedsel wordt verbouwd in de grote tuin (0,6 ha) vanuit de principes van permacultuur en voedselbos. Delen van kennis en ervaringen met anderen staat voor het ecodorp hoog in het vaandel.

Het ecodorp betreft een terrein van 1,2 hectare met 36 woningen. De woningstructuur is ontworpen vanuit principes van de helende architectuur: de woningen zijn gebouwd in drie cirkels, per cirkel zijn er tien woningen en twee mantelzorgwoningen. In 2020 zijn de woningen van de eerste cirkel opgeleverd, in 2021 de laatste twee cirkels. Er wonen nu 47 volwassenen en 15 kinderen, in de leeftijd van 0 tot 70 jaar. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de afwerking van de woningen (zoals het aanbrengen van de houten gevelbekleding door bewoners samen met een lokaal bouwbedrijf ) en de infrastructuur (zoals bestrating). Voor de kinderen is er een grote speelplek. Tevens is er een aparte ruimte voor een ‘artist in residence’ en zijn er twee boomhutten voor ecotoerisme. De bouw van een buurthuis staat nog op de wensenlijst.