Zwermen rondom praktische wijsheid van mbo’ers in welzijn en zorg

Zwermen rondom praktische wijsheid van mbo’ers in welzijn en zorg

Productgroep Waardenwerk 2023 93
3,90
Gratis voor abonnees.

Omschrijving

Op 1 september 2019 startte ik als practor. Lange tijd stelde ik mijzelf voor als: Désirée, verpleegkundige (niet-praktiserend), daarnaast werk ik nu als practor. Inmiddels stel ik mij steeds vaker voor als practor, die ooit haar carrière startte als verpleegkundige. Als je let op mijn gekozen woorden, voel je het verschil. Er ligt in besloten waar je van bent en waar je toe wilt behoren én waar je je (nog) minder mee identificeert (Ruijters, 2015). Het practorschap is voor mij een flinke zoektocht. Ik had er graag ‘geweest’ achter willen zetten. Maar dat is onjuist, een zoektocht is het nog steeds en zal het ook blijven. Dat past nu eenmaal bij het pionieren wat practor zijn met zich meebrengt en het hoort ook bij mijn professionele identiteit. En ook hoort het bij het onderwerp waar ons practoraat voor heeft gekozen, praktische wijsheid van mbo’ers in welzijn en zorg. Praktische wijsheid, oftewel phronesis wordt in zorg en welzijn ook wel de derde kennisbron genoemd, waarbij je weten en kunnen verbindt en afweegt wat is hier nu het goede om te doen (Beurskens et al, 2020). Onze werkdefinitie van praktische wijsheid heb ik naast mijn praktijkverkenning, waar ik verderop in dit artikel op terugkom, gebaseerd op het werk van Andries Baart (Baart et al, 2020; Beurskens & Baart et al, 2016), Manon Ruijters (Ruijters, 2015; Ruijters et al, 2019) en Harry Kunneman (Ewijk & Kunneman, 2019; Robbesom, 2017) en luidt:

Een praktisch wijze mbo’er in welzijn en zorg brengt theorie, eigen kunnen en ervaring én voorkeuren van mensen voortdurend met elkaar in relatie om het goede te doen voor die mens in die situatie. Zij doet dat door reflectie, door te blijven leren en open te staan voor vernieuwing. (Bierlaagh, 2021)

‘Gelukkig mag het een zoektocht zijn’, zou ik inmiddels willen zeggen, want juist midden in het gedoe van de dagdagelijkse moerassigheid heeft het practoraat haar betekenis. In dit artikel neem ik jullie mee in mijn praktijk als practor. Ik deel ervaringen, puzzels, ondervonden strijdigheden en welkome bemoedigingen die ik met het practoraat heb ontmoet. Ik maak daarbij gebruik van begrippen uit de vogelarij, omdat deze voor mij een mooie metafoor vormen bij die ervaringen. Het eerste begrip ‘zwermen’ lees je al in de titel. Denk daarbij aan spreeuwenzwermen die in de beginnende avondschemer in het najaar door de lucht wervelen in voortdurend wisselende betoverende vormen. Die zwerm heeft meerdere functies.